Moja prehrana med zagonom Crohnove bolezni, pri zožitvah črevesa in operativnih posegih

Moja prehrana med zagonom Crohnove bolezni, pri zožitvah črevesa in operativnih posegih

Moja prehrana med zagonom Crohnove bolezni, pri zožitvah črevesa in operativnih posegih

Pogovorite se s svojim zdravnikom in skupaj izdelajta načrt prehranjevanja za različne faze bolezni. Zdravnik vam lahko da napotke in pomaga z nasveti.

V fazi vnetja je lahko črevesje hitro preobremenjeno. Takrat zdravniki svetujejo prehrano z malo balastnih snovi, ki blagodejno vpliva na vnet črevesni trakt. Obremenitev vašega telesa je v času poslabšanja bolezni izredno visoka. Pazite, da boste kljub zmanjšanemu vnosu hrane, zaužili zadostno količino tekočine. Izberite napitke, ki bodo oskrbeli vaše telo s potrebnimi hranilnimi snovmi in minerali. Mednje spadajo sadni sokovi, mineralna voda ali čaji. Hrana naj bo energetsko bogata. Lahko posežete po avokadu, banani in kremnih juhah.

Prehrana pri zožitvi črevesa in operativnih posegih

Če je zaradi bolezni prišlo do zoženja črevesa ali če so vam zaradi operativnega posega odstranili del črevesja, je priporočljivo, da se popolnoma odpoveste uživanju balastnih snovi. Balastne snovi so neprebavljive dietne vlaknine, ki se nahajajo v sadju, zelenjavi, žitih, stročnicah ter različnih semenih in nase vežejo vodo ter pripomorejo k zgostitvi blata.


Kljub zagonu bolezni – jejte

Veliko bolnikov s Crohnovo boleznijo se v fazi poslabšanja odpove zadostni prehrani in se prične postiti. Razlogi za tako odločitev so: slabost, bolečine, odsotnost apetita – to so spremljajoči pojavi Crohnove bolezni v času njenega poslabšanja. To je napaka. Na eni strani vnetje črevesnega trakta zmanjša absorpcijo hranilnih snovi, na drugi strani pa nenehna driska povzroči izgubo tekočine in tako tudi zmanjšanje teže in dehidracijo.

Zaradi izogibanja pitju tekočin in prehrani mnogi ljudje s Crohnovo boleznijo ob njenem poslabšanju trpijo zaradi pomanjkanja vitaminov in mineralnih snovi. Zato je pomembno, da z zdravnikom razvijete ustrezne individualne koncepte (v obliki vam prirejenega prehranskega načrta oziroma prehranskih dopolnil), da se lahko spopadete z boleznijo in ukrepate, ko pride do poslabšanja.

Vaša prehrana ob poslabšanju bolezni

Po koncu poslabšanja bolezni priporočajo, da se posameznik ne začne takoj pre-hranjevati, kot se je pred poslabšanjem bolezni. Pomembno je, da se telo počasi navadi na priporočeno prehrano. Prve dni po izboljšanju izkoristite za uravnavanje prebave. Svojemu telesu dajte čas, da si odpočije in da bo kos prilagoditvi. Če ste v fazi vnetja predvsem pili tekočino, je priporočeno, da pričnete tršo hrano z malo balastnimi snovmi uživati počasi.

Uživati bi morali:
Izogibajte se:
Sadje: umito in pasirano sadje, kot so banane, zrela jabolka, jagode, mehke hruške, breskve, melone, kivi ali mango.
Sadju, ki vsebuje kislino: kisline v citrusih, kot so npr. limone, pomaranče itd., obremenjujejo želodec. To velja tudi za tovrstne sadne sokove.
Žitarice in krompir: pšenični zdrob, pira, riž in testenine, krompir v oblicah kot tudi cmoki se dobro prebavijo.
Maščobam in olju. Odpovejte se večjim količinam olja

in ocvrti hrani, mastnim klobasam in vrstam mesa kot tudi majonezi.
Beljakovine: ribe z malo maščob (npr. postrv), pusto goveje, puranje, divjačinsko ali kokošje meso kot tudi mehko kuhana jajca.
Sladkarijam: velikim količinam sladkarij, ki vsebujejo veliko maščob kot npr. marcipan ali čokolada. Odpovejte se sladilom, ki nadomeščajo sladkor.
Veliko pijte: blagi čaji (npr. kamilice), naravna mineralna voda, zelenjavni sokovi kot tudi sadni sokovi z malo kisline, kot so npr. jabolčni, hruškov ali bananin sok.
Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson